20120314

MEMO UNTUK SI BELANGKAS


Aduhai pemuda-pemudi yang sedang hangat bercinta!
Bukankah Allah menyediakan jalan halal buat menyuburkan cinta yang sedang mekar antaramu dengan si dia? KENAPA TIDAK NIKAH SAHAJA? Boleh khalwat lama-lama.
"Ingat nikah itu senang?!"
Mungkin ini persoalannya. Mungkin ini yang membelenggu pemikiran anak muda yang sedang bercinta. Sama ada jawapannya senang atau susah, setiap pasangan yang sudah jatuh hati perlu ada niat untuk memilih jalan halal lagi diberkati ini. Niat yang bersih berperanan mengawal diri agar terhindar dari LEMBAH ZINA terkutuk dan segala perkara yang menghampirinya. Apa yang dinamakan cinta lelaki dan perempuan asing hanya boleh dinikmati selepas BERUMAH TANGGA. Ingat itu!!

Ku nasihatkan diriku jua dirimu wahai muda-mudi, dalam urusan jodoh, apapun keputusan buatlah sebagaimana yang dianjurkan oleh syarak dengan jalan ISTIKHARAH dan MUSYAWARAH (berbincang). Andai di sana nampak keserasian, usah terlalu fikirkan masalah, berfikirlah secara optimis.

 
Ambil langkah yang diizinkan Allah seterusnya iaitu dengan BERKHITBAH (bertunang) dan saling setia pada janji syarak yang dibina. AWAS! Hindari segala perkara yang menghampiri zina lagi tidak diredhaiNya.

 
Khusus buat pemuda-pemudi yang sedang dilamun cinta,
Penulis ingin berbicara dengan muda-mudi yang sedang LEMAS DALAM LAUTAN CINTA. Teristimewa buat mereka yang tidak meletakkan nikah sebagai PRIORITI sekarang, demi untuk meneruskan belajar atau bekerja atau mengejar cita-cita.
Seringkali bila ditanya pada syabab (pemuda) tentang kenapa mereka tak segera BERZAUJAH (menikah), mereka amat risaukan masih tak mempunyai pekerjaan tetap.

 
Sedangkan ada hadis yang mana Nabi SAW berpesan agar menyegerakan nikah bagi yang sudah bertemu calonnya. Pemuda selalunya bimbang tidak mampu memberi nafkah kepada bakal bidadari dan seluruh isi rumahnya nanti. Faktor ekonomi amatlah membebankan benak mereka. Betulkan ya syabab?
Kerisauan ini lumrah. Ia lahir dari kesedaran bahawa perkahwinan itu bukan suka-suka tapi penuh TANGGUNGJAWAB. Sesetengah orang membuat perhitungan hidup secara matematik, contohnya : jika seseorang memerlukan biaya RM1000 maka dua orang memerlukan RM2000. Hidup sendiri pun sukar dibiayai apatah lagi membiayai hidup orang lain??

 
Faktor ini membuatkan sang pemuda TAKUT BERKAHWIN. Gambaran seperti ini semakin memberat apabila hidup dikuasai BERHALA BERNAMA MATERIALISTIK. Apatah lagi masyarakat terlalu meletakkan ukuran materialisme dalam menjalani hidup.
Al-Quran mengecam keyakinan materialisme seperti ini dan menyuruh kita berfikiran optimis. Lihatlah Allah memberi berita gembira bahawa berupa KECUKUPAN KEHIDUPAN BAGI PASANGAN YANG BERKAHWIN.

 
"Dan nikahkanlah orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak nikah di antara hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya, dan Allah Maha Luas PemberiaanNya lagi Maha Mengetahui."
(An-Nur : 32)

 
Nah, itu jaminan Allah. Jaminan siapa yang lebih patut dipercayai???

Umar Al-Khattab, sahabat agung, pernah berkata sebagaimana dikutip dari Al-Qurtubhi : "Saya sangat takjub dan hairan dengan orang-orang yang tidak mahu menikah kerana takut miskin, dan tidak mahu mencari kekayaan melalui perkahwinan, padahal Allah menjaminnya"

 
Nabi Muhammad SAW juga memberi gambaran yang prakatikal. Dalam sebuah riwayat dari Abu Hurairah r.a. : "Makanan dua orang dapat mencukupi makanan tiga orang, dan makanan tiga orang dapat mencukupi makanan empat orang."
(HR Bukahri dan Muslim)

 
Tidak hairanlah Ibnu Mas'ud pernah berkata, "Carilah kekayaan dan rezeki melalui pernikahan," kemudian beliau membaca firman Allah dalam surah Al-Nur ayat 32. Apalagi, sama-sama hapuskan berhala materialisme dalam hati dan fikiran.

 
Buat kaum Hawa,
Yakin dan percayalah pada insan yang telah ditunjukkan Allah dalam istikharahmu walau apapun keadaannya pada masa ini, asalkan BAIK AGAMANYA. Sama ada dia masih belajar atau masih bertukar-tukar kerja, PERCAYALAH PADANYA.
Buat Syabab,
Rezeki Allah amat luas, jangan dirisaukan sangat. Walaupun sesuatu pekerjaan itu tidak terpandang di sisi masyarakat contohnya bekerja sendiri namun terakam mulia dalam hadis Rasulullah SAW, beliau bersabda: "Pekerjaan yang terbaik adalah usaha seseorang dengan dengan tangannya sendiri dan semua penjual beli yang baik."
(HR Ahmad, Baihaqi dan lain-lain)

Jika kerisauan untuk menikah disebabkan faktor orang tua, berbincanglah dengan mereka dengan penuh hikhmah. Hati mereka milik Allah dan boleh dilunakkan oleh Allah dalam sekelip mata. Ianya menuntut DOA, KESUNGGUHAN DAN KEBERANIAN. Orang tua akan cair juga dengan kebaikan untuk seorang anak. Percayalah!

 
Jika terubat segala kerisauan dan tertanam kukuh sebuah keyakinan maka laksanakanlah kithbah!


Selama tempoh kithbah, berkongsilah apa yang dirasakan mustahak dan tidak terlalu kerap berhubung untuk menjaga KESUCIAN IKATAN. Pastikan ikatan itu terjaga dari kelalaian dan segala perbuatan yang menghampiri zina.

 
Laksanakanlah ikatan dengan mana yang paling memudahkan lelaki. Aisyah r.a. menjelaskan, "Sesungguhnya di antara keberkatan wanita ialah kemudahan peminangannya dan kemudahan maharnya"(HR Ahmad)

Oh kaum Hawa!
Tidakkah kamu mahu menjadi wanita yang berkat? Oh, mudah kahwin itu rupanya jika ikut agama!

Apa tunggu lagi wahai yang sudah berpunya? Pilihlah untuk berkahwin. Takutlah pada Allah melebihi takutmu segala persoalan dalam benakmu. Yakinlah pada Allah. Berdoalah padaNya agar dipermudahkan nikah buatmu.


"Wahai para pemuda, siapa yang mampu, berkahwinlah! Sesungguhnya ia menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan. Siapa yang tidak mampu maka berpuasalah."
(HR Bukhari)

Sumber : Fatimah Syarha Noordin (SOLUSI)

1 comment:

  1. wsalam wbt. .
    ulasan yg menarik minat sy utk trus membaca. .
    teruskan usaha anda :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum wbt,

SYUKRAN, TERIMA KASEH, THANK U kerana sudi singgah blog saya : ♥ ukhuwah-fillah ♥ mahabbah-fillah ♥ mawaddah-fillah ♥ uhibbuka-fillah ♥ . DO LEAVE UR COMMENT. Kebanyakkan post dekat sini adalah dari pelbagai sumber. Sesiapa yang ingin SHARE atau COPY, silakan. Sharing is Caring, rite? IF U DUN MIND, LEAVE UR FOOTPRINT HERE - follow blog ana ok dak?syukran. Last but not least, semoga bermanfaat :)

Salam Ukhuwah Fillah Sahabat ~~~

║▌│█│║▌║││█║▌│
PUTERI AMMAR ©